Використання блокноту OneNote в роботі класного керівника

Автор: вчитель інформатики Уманець Валентина Омелянівна

Сьогодні звідусіль чуємо про впровадження новітніх технологій у всіх сферах життя людини. Дійсно, технології стрімко розвиваються, тому школа не повинна залишатись осторонь.

В історії розвитку освіти періодично виникали ситуації, коли життя висувало свої вимоги до майбутніх членів суспільства, а школа на якомусь етапі не встигала за цими вимогами. Сьогодні ми спостерігаємо подібну ситуацію.

Рис.1 Сучасна освітаРис.1 Сучасна освіта

Якщо залишати все без змін, чи зможемо розраховувати на успішність та конкурентноспроможність наших випускників в майбутньому? Освіта не задовольняє вимогам суспільства. Саме тому ми повинні бути готовими до змін. Безумовно це вимагає безперервної роботи, в першу чергу над собою.

В 2013 році мені довелось вперше познайомитись зOffice 365та стати учасником Всеукраїнськомго проекту «Хмарні сервіси в освіті». Як всі вчителі я теж десь консервативна і перше враження: «більше налякав, ніж зацікавив». Але, все ж таки, з’явилось бажання розібратися з цим питанням. Намагаючись не втрачати жодної можливості дізнатися щось нове, я відвідувала різноманітні семінари, тренінги, конференції. Це давало колосальний досвід і нове коло спілкування. В один прекрасний момент зрозуміла, що завдяки Всеукраїнському проекту «Хмарні сервіси в освіті» можу напряму спілкуватися та обмінюватись досвідом з таким особистостями, які тільки рік тому здавалися недосяжними.

Мене вразила можливість доступу до своїх документів збережених наOneDriveз будь-якого гаджету. Єдина умова – доступ до інтернету. Зрозуміло – добре мати свої документи під рукою, але з часом їх кількість настільки збільшується , що важко швидко знайти те що потрібно.

Рис.2 Ієрархія тек на персональному OneDriveРис.2 Ієрархія тек на персональному OneDrive

Оскільки я вчитель інформатики то в першу чергу почала використовувати застосовуватиOffice 365на уроках. Як показала практика, учні 5-7 класів позитивно і природньо сприймають роботу в хмарно-орієнтованому навчальному середовищі, в порівнянні з учнями старшої ланки. Тому для старшокласників робота зOffice 365 носила більше ознайомлювальний характер. Учні ж 5-7 класів із задоволенням сприймають середовищеOffice 365і вільно себе в ньому почувають. Дуже зручно використовувати такий ресурс, як блокнотOneNote для класу. Особливо зручним є те що в одному блокноті окремо взятого класу можуть працювати вчителі різних предметів. Учні мають доступ до всіх матеріалів розміщених в так званій бібліотеці, при цьому можуть переглядати , а свої завдання виконувати в своєму віртуальному просторі-зошиті.

НаРис.3таРис.4можна побачити як виглядає онлайн версіяOneNote для класурозділБібліотека вмістуде є можливість надавати навчальні матеріали різним вчителям-предметникам. Учні мають доступ до навчальних матеріалів, але не мають можливості вносити зміни. Всі виконанні завдання учні розміщують в своємуПерсональному розділі Рис.4.

Рис.3 «Бібліотека вмісту» перелік уроківРис.3 «Бібліотека вмісту» перелік уроківРис.4 «Бібліотека вмісту», матеріали урокуРис.4 «Бібліотека вмісту», матеріали урокуРис.4 Персональні розділи учнів Рис.4 Персональні розділи учнів

Звичайно коли пропонувала деяким своїм колегам, не інформатикам, спробувати використовуватиOffice 365чула у відповідь: «Ну ти ж інформатик, а ми це не зможем». Тому, ставши класним керівником вирішила застосувати все, що знаю в роботі класного керівника.

Життя учня це не тільки уроки і домашні завдання, а й позаурочна робота в школі, відвідування найрізноманітніших гуртків, спортивних секцій. Одним із завдань виховного процесу є налагодження між дітьми дружніх стосунків. Необхідно було допомогти дітям налагодити спілкування за межами школи. Наприклад, потрібно обговорити участь класу в якомусь шкільному заході, а після уроків залишатись немає можливості, так як у кожного вже розписані заняття в музичній, художній школі, спортивній секції. Звичайно діти знаходять способи спілкування в соціальних мережах «Вконтакте», «Одноклассники». Але чи можемо ми на 100% бути впевненими в інтернет-безпеці дітей в не захищених соціальних мережах. Звичайно ні. А безпека дітей – це пріоритет №1 який необхідно враховувати, як в повсякденному житті, так і в інтернеті. Тому для налагодження виховної роботи я створила блокнотOneNote «5Б шкільне життя в позаурочний час»запропонувавши дітям спільно заповнювати розділи та сторінки блокноту.Рис.5.

Рис.5 OneNotе Оnline «5Б шкільне життя в позаурочний час»Рис.5 OneNotе Оnline «5Б шкільне життя в позаурочний час»Рис.6 Персональні сторінки учнів в OneNotе ОnlineРис.6 Персональні сторінки учнів в OneNotе Оnline

Учні швидко долучились до наповнення блокноту і навіть запропонували свої розділи які для них цікаві. Наприклад створили розділ в якому почали розміщувати свої розповіді і фотографії з подорожей на канікулах. Кожен учень створив власну сторінку(Рис.6)на якій розмістив інформацію про свої захоплення та досягнення, гуртки , секції, участь в концертах, змаганнях. Важливо що в блокнотіOneNoteмаючи спільний доступ є можливість переглядати та редагувати всі розділи та сторінки. Це дає можливість дітям познайомитись з досягненнями своїх однокласників. А мені, як класному керівнику –краще зрозуміти кожну дитину. Ще важливий момент, що діти маючи змогу переглядати всі розділи і сторінки, вчаться поважати і не псувати чужу роботу. Таким чином етика спілкування в повсякденному житті діє і в інтернет спілкуванні. А це дуже важливо.

У кожного накопичилась велика кількість фотографій з різних шкільних і позашкільних заходів, тому вирішили створити класну фототеку яку наповнюємо всі разом. Фототека розміщується на віртуальному диску OneDrive. Діти можуть швидко знайти фототеку через посилання в блокноті яке розміщене в розділі «Візитка» на сторінці «Наша фототека».(Рис.7)

Рис.7 Фототека на OneDriveРис.7 Фототека на OneDriveРис.8 Відеоканал в Office365Рис.8 Відеоканал в Office365

Також в блокноті розмістили посилання на «Наш відеоканал»(Рис.8)

де розміщені відео з життя класу. Блокнот дає можливість зручно розмістити всі необхідні матеріали. Це можуть бути як посилання так і відео- фото- файли і власне самі картинки чи фотографії. Дуже важливим є те що блокнот можна синхронізувати з комп’ютером, планшетом чи смартфоном. Це дає можливість переглядати і наповнювати зміст блокноту в режимі оф-лайн, без доступу до інтернету. А як тільки пристрій отримує доступ до інтернету – блокнот синхронізується автоматично, і всі внесені зміни відображаються і в он-лайн режимі.

Діти вчаться використовувати свої власні гаджети для навчання, а не тільки для ігор і розваг. Ще одним із надзвичайно важливих аспектів є виховання у дітей саме інформаційної культури. Що є важливим в сучасному інформаційному суспільстві. І освоївши використання хмарного середовища діти отримують навички використання новітніх технологій для власного розвитку і конкурентності в майбутньому. А вчителі – можливість саморозвитку і налагодження комунікації між вчителем і конкретним учнем, між учнями , між вчителями.

ВикористовуючиOffice 365ми отримуємо потужні інструменти які дають можливість вирішувати ряд проблем в організації навчального і виховного процесів. Дають можливість навчити наших вихованців, і дати їм можливість бути конкуренто-спроможними в сучасному світі.

ДЕТАЛІ.....

Кiлькiсть переглядiв: 816

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.